De theorie op voorgaande pagina’s is aardig,maar een test met een gesloten hoef  vormt natuurlijk een beter bewijs. Hiertoe heb ik een pers gebouwd waarmee ik de beweging van koot en kroonbeen kan imiteren, waardoor een normale druk op het hoefbeen/straalbeen ontstaat.

Door het poreuze karakter en ontbreken van een botvlies is het een probleem het hoefbeen scherp omlijnd in beeld te krijgen, Om ijk punten hierin te creëren, heb ik aan beide zijden 3 gaatjes in de hoef geboord (0,75 mm) en een platina draad(0,4 mm) in het botweefsel van de hoefbeentakken gebracht.

Met behulp van röntgenapparatuur waarmee wordt gescand, i.p.v. belichting uit 1 punt konden de hiernaast geplaatste beelden gemaakt worden.

De totale uitwijking van het bot is 2,3 mm. Wat ongeveer overeenkomt met het hoefbeen uit de dissectie de uitwijking van de hoefbeentakken is in verhouding met het normaal te meten hoefmechanisme aan de buitenkant van de hoef.

In de röntgen beelden heb ik aan het einde van de platina-draadjes een rode stip gezet, en de rechter stip als vast punt genomen, Hierdoor kan men zien dat de linker stip zijdelings beweegt. (Met de muis aanwijzer op de stip is de uitslag duidelijk).

(De rode stippen op het kroonbeen/kootbeen gewricht zijn voor de critici om te controleren dat geen schaal vergroting heeft plaats gevonden)

Ter oriëntatie zijn in de onderstaande foto van een hoefbeen met groene stippen de plaats van de rode stippen in de röntgenfoto aangegeven.

index Voorwoord Theorie Onderzoek Bewijs Tarief Contact